Levering og slakt

Kriterier for urfeslakt

Urfe er definert som kjøtt fra følgende raser:   

  • Sidet trønderfe og Nordlandsfe (stn)

  • Vestlandsk fjordfe (vff)

  • Vestlandsk raudkolle (vrk)

  • Østlandsk rødkolle (ørk)

  • Dølafe (døl)

  • Telemarkfe (tel)

Kriterier

  • Raserenhet: Dyrene skal være minst 87,5 % reinrasede av en av de nevnte rasene. Krysninger mellom gamle raser godtas så lenge de til sammen utgjør minst 87,5 %. Krysninger må dokumenteres.

  • Beitekrav: Alle voksne dyr skal ha vært på beite minst én sesong. For dyr som slaktes høst eller vinter, må de ha vært på beite siste sesongen før slakting. Det betyr at okser som har vært på beite som kalv, men slaktes i en alder av 20-24 måneder og ikke har vært på beite siste sesongen før slakt, ikke kan godtas som Urfe.

  • Generelt godt dyrehold, der KSL er et minimumskrav.

  • Urfe har egne krav til fôring. Det er planlagt å integrere disse i KSL Matmerk sin kontrollordning fra 2025.

Kvalitetskrav til slakt for å oppnå urfe-kvalitetstillegg:

  • Kategorier: Ku, kvige og kastrater over 20 måneders alder. Disse slaktekategoriene prioriteres i startfasen. I perioder med underdekning på slakt tas også okser inn.

  • Slaktevekt kyr og kviger: minst 130kg

  • Slaktevekt kastrater (og okser): minst 175kg

  • Slakteklasse: P eller bedre

  • Fett: Fra fettgruppe -2 eller feitere

Urfe skal ikke stimulere til en uheldig utvikling mot større slaktevekter.

Derfor har vi en maksimal grense på slaktevekt gradert etter fettklasse. Slakt på over 130/175 kg (hhv ku/okse) og opp til vektene i tabellen under, vil utløse pristillegg. Slakt over og under de vektene utløser kun et minimums tillegg.

Pristillegg urfe-slakt:

  • Pristillegg slakt for medlemmer i Urfe SA og aksjonærer i Urfe AS: 6,50,- kr pr kg

  • Pristillegg slakt for ikke-medeiere: 5,- kr pr kg

  • Ekstra tillegg for økologisk slakt: 2,50,- kr pr kg

  • Basistillegg for slakt utenfor vektgrensene: 2,- kr pr kg

  • Max tillegg totalt (økologisk): 9,- kr pr kg

 

Hvem får levere urfe-slakt?

Levering av slakt gjennom Urfe forutsetter medlemskap i Urfe SA og nisjeavtale hos Nortura.

Slakt skjer via Nortura og skjæres ned hos Trondheim Slaktehus, Vilteksperten eller Jens Eide.

Vi jobber nå med kartlegging av slakteleveringer fra medlemmer 6-12 måneder frem i tid. Ta gjerne kontakt dersom du har slaktemodne dyr du vil ha med i oversikten. Vi plukker ut de som er aktuelle og gjør vårt beste for å fordele mest mulig rettferdig blant medlemmene.

 

Prosedyre for innmelding og levering av slakt

Ta kontakt med oss dersom du har dyr du vil levere til slakt gjennom Urfe.

Medlemskap i Urfe SA og nisjeavtale hos Nortura må, som tidligere nevnt, være på plass.

Når du har fått bekreftelse fra oss om at dyrene kan meldes inn til slakt, melder du dem inn via nisjeavtalen. Meld fra når du har fått hentedato, så sender vi følgeseddel som skal følge med transportøren. Meld også fra når dyrene er hentet.

Du vil motta faktura og avregning fra slakteriet for slakt og slaktekostnader. Disse videresender du til oss på e-post så raskt som mulig. Vi gjør deretter en egen avregning og betaler ut pristillegg og slakt.

 
Bli medlem i Urfe SA