Andre driftsmåter

Seterbruk/stølsdrift

De gamle melkeferasene er populære i seterdrift/ stølsdrift. 12 % av seterbrukerne med ku hadde melkekyr av bevaringsverdig rase, mens bare 4 % av melkebruka nasjonalt har slike raser (Agri analyse, rapport om status for seterbruk fra 2020). Både tradisjon og de svært gode egenskapene på utmarksbeite og skrinnt kulturbeite spiller nok inn. Økonomien kan også være fornuftig i setring. Se kalkyle fra Kjell Trandokken i Valdres (fra 2020) ved å klikke på lenke helt nederst under bildet.

www.seterkultur.no

Ysting/ videreforedling av melk

Landrasene er også populære i ysting, både pga tradisjon, særs gode beiteegenskaper og ikke minst den fremragende ystekvaliteten på melka. Ystekvaliteten er dokumentert gjennom et forskningsprosjekt ved NMBU i perioden 2014-2017 (se under hovedfanen info). Hele 14% av melkebesetningene med gamle raser hadde egen foredling i 2019, mot bare 1 % for alle melkebesetninger i Norge (Nibio/ Norsk genressurssenter rapport 2020).

www.norskgardsost.no

Økologisk drift og “gras feed” drift

De gamle melkerasene er populære i økologisk drift. I økologisk drift ønsker man å bruke minst mulig kraftfor, noe som fordrer storfe med høyt grovforopptak og gode beiteegenskaper. 20 % av besetningene med gamle kuraser får også tilskudd til økologisk drift, mot bare 4,4 % for alt storfe i Norge (Nibio/ Norsk genressurssenter rapport 2020). De fleste som driver med landraser har også dyra på utmarksbeite. Grovt regner vi med at halvparten av ammekuprodusentene driver “gras feed” drift, altså uten kraftfor. Vi har vist kalkyleeksempler for landraser i melkeproduksjon med kraftforandel på 20-32 %, men har mange eksempler på melkeprodusenter med under 20 % kraftforandel og relativt høy melkeytelse (5-6000 L)

www.okologisk.no

www.okologisknorge.no

Inn på tunet

Inn på tunet er en felles betegnelse for gårder som yter velferdstjenester. De fleste tilbudene er rettet mot oppvekst og opplæring, arbeid og arbeidstrening samt helse og omsorg. De fleste samarbeider innen laget Inn på tunet Norge. Storfe av landraser har gjerne rolig gemytt, er folkekjære og kosete. Samtidig er de veldig pene og særpregede dyr, ofte med sterk personlighet. Disse passer veldig godt i et driftsopplegg der dyra skal være mye i kontakt med forskjellige mennesker med veldig ulike behov.

www.innpatunet.no

STN kastrater på beite. Foto : Anne Saglien, Kvam i Gudbrandsdal

STN kastrater på beite. Foto : Anne Saglien, Kvam i Gudbrandsdal